Windmolens en een bak ellende

29-05-2019 – Vandaag heeft de Raad van State een besluit genomen over het windmolenpark langs de N33. Conclusie: deze mag van hen er gewoon komen. Als GemeenteBelangen Midden-Groningen zijn wij het volstrekt oneens met deze beslissing. Onze raadslid Markus Ploeger heeft het volgende geschreven over deze miskleun van de Raad van State.

DAS KAPITAAL…

Er is in feite niets veranderd. Het GELD bepaalt nog altijd over de ruggen van, vroeger de arbeiders en nu de eerzame burgers, hoe zij zich zelf kunnen verrijken.

Aan een schijndemocratisch proces is een einde gekomen door een uitspraak van een paar raadsheren, die zelf op stand wonen en de lasten van onze samenleving zonder enige gewetenswroeging neerleggen bij een al getreiterd deel van Groningen.

Marc Calon, boer en naar eigen zeggen sociaal democraat, is de geestelijke vader van het windpark N33. Als voorman van de boeren zal hij trots zijn dat hij een aantal collega boeren slapend rijk maakt.

Ik heb al lang mijn vertrouwen verloren in onze zogenaamde democratie. Niet het volk bepaalt maar een klein groepje op geld beluste kapitalisten. De maffia is tegenwoordig niet alleen ondergronds maar steeds meer bovengronds actief.

Een kleine 400 miljoen gemeenschapsgeld wordt er gepompt in een windpark waarvoor het draagvlak nihil is. Wij betalen fors mee als burgers via de energiebelasting die steeds maar hoger wordt. Het oostelijk gedeelte van Groningen is een wingewest. Eerst aardgas en nu wind.

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom er bijvoorbeeld in het Westerkwartier en bij de Stad geen windmolens staan? Simpel, daar wonen de gedeputeerden en de beleidsbepalers van de Provincie en die zorgen er echt wel voor dat ze geen ellende in hun achtertuin krijgen.

Buitenlandse investeerders gaan er straks vandoor met ons geld en laten ons in de ellende zitten. Kapitaal kun je alleen bestrijden als je ze in hun portemonnee treft. Dus de acties die er gevoerd worden zijn vanuit die gedachte helemaal niet vreemd.

Schijnheilig is ook de rol van ons dagelijks bestuur van de gemeente. Voordat er een vergunning was werkte men al mee aan een ontsluiting via de N33 van het windpark. Ja, men wilde de dorpen ontlasten. Flauwekul, men had gewoon moeten zeggen: geen extra ontsluiting, geen gebruik van de gemeentelijke wegen. Wij werken nergens aan mee, de rechter moet ons maar dwingen.

Van dit College hoeven we dus ook niet veel te verwachten.

De strijd is wat mij betreft nog lang niet gestreden, ondemocratische besluiten mogen met ondemocratische middelen bestreden worden.

Markus Ploeger